Slik møter du tiltakshaverens BIM-krav ved hjelp av 4 steg

Er du lei av å bruke store deler av arbeidsuka på tunge, manuelle oppgaver i BIM? Her deler vi våre beste råd til å benytte tiden din smartest mulig.

Slik møter du tiltakshaverens BIM-krav ved hjelp av 4 steg

Med stadig flere rigide krav til hvilken informasjon du må tilføre BIM-modellene dine, forsvinner fort en stor del av den kreative prosessen inn i manuelle, tekniske og tunge oppgaver. Heldigvis finnes det løsninger som gjør jobben din enklere.

Kravene kommer gjerne fra alle kanter; tiltakshaveren, entreprenøren og de andre fagdisiplinene i konkrete prosjekter og bransjen for øvrig, er alle med på å påvirke og utforme nye krav. Kravene er ofte prosjektspesifikke, men i flere tilfeller er de med på å drive fram nye bransjestandarder du må forholde deg til.

For å etterleve disse forventningene bruker du som oftest større kapasitet av den venstre hjernehalvdelen din, når du egentlig ønsker å bruke den høyre i størst mulig grad. Og det var kanskje ikke det du dagdrømte om da du så for deg hverdagen som arkitekt for noen år tilbake?

Nylig gjestet jeg Materialtreff i regi av Norske Arkitekters Landsforbund, og der fikk jeg gleden av å møte mange av dere arkitekter og landskapsarkitekter i Norge og snakke om noe du mest sannsynlig kjenner deg igjen i. Etter over 20 år i bransjen har jeg fått en god innsikt i hverdagen deres, og hvilke utfordringer dere støter på. Og blant dem er den kontinuerlige utformingen av gamle og nye krav en stor gjenganger.

Derfor ønsker jeg å gå litt nærmere inn på noen av kravene dere møter på, og deretter komme med noen tips til hvordan du kan innfri dem på best mulig måte (og berge nattesøvnen).

Hvilken informasjon kreves av deg som arkitekt?

Dette var som nevnt kun et utvalg av informasjonskravene, og kanskje har du vært borti noen eller samtlige av dem allerede. Uavhengig av hvilke du jobber med nå, er det mange detaljer å tenke på. Heldigvis finnes det gode løsninger som gjør mye av jobben for deg, og ikke minst forenkler hverdagen din.

La oss se nærmere på et par ting som er fint å ha i bakhodet:

1.     Tenk igjennom oppstarten av oppdragene dine

Du kan på mange måter sammenligne oppstarten av oppdrag med unnarennet i et skihopp. Kommer du dårlig ut fra hoppkanten, blir det vanskeligere å hente inn både fart og lengde underveis. Eller oversatt til byggspråket; det blir fort utfordrende å levere kvalitet innenfor prosjektets tids- og budsjettrammer.

Derfor er det viktig at du sørger for å sette deg godt inn i den digitale leveransen før du begynner med prosjekteringen, og stiller deg selv noen viktige spørsmål:

 • Hva er det som kreves i dette prosjektet?
 • Hva forventer tiltakshaver?
 • Hva skal inn i BIM-verktøyet?
 • Hva skal inn i IFC-modellen?

Min kollega og konsulentsjef i Symetri, Pelle Haukaas, holdt nylig et foredrag under BIM-Forum om nettopp dette temaet; Digital oppstart av oppdrag og hvor avgjørende dette er i ethvert prosjekt. Her har han også laget et ROI-skjema som lar deg beregne hvor mange ekstra timer du kan regne med dersom din digitale oppstart ikke kommer på riktig spor fra start. Jeg anbefaler deg å laste det ned dersom du ønsker å finne ut hvor du kan spare både tid og unødvendige utgifter i prosjektene dine.

Knapp: Last ned ROI-kalkulator for digital oppstart av byggeprosjekter

2.     Våg å stille spørsmål til byggherren

I enkelte oppdrag blir arkitektene servert en kravspesifikasjon, eller en BIM-manual, som oppdragsgiveren ber deg følge. Selv om den serveres som en satt meny, betyr det ikke nødvendigvis at alle punktene er relevante for det bestemte oppdraget.

Dersom du opplever at det finnes bedre måter å løse oppgavene dine på, er du godt tjent med å tørre å stille spørsmål og forklare hvorfor dine forslag vil være mer gunstige for prosjektet.

3.     Avklar samarbeidet med prosjekteringsgruppene på forhånd

Før du setter deg ned ved tegnebordet og begynner å skissere, er det vesentlig å avklare hvordan du og de ulike prosjektteamene skal samhandle underveis. Avklar alle detaljer på forhånd, slik at alle vet hva de skal forholde seg til:

 • Hvilke verktøy skal vi bruke for best mulig samhandling?
 • Hvilke formater skal brukes?
 • Hvor ofte skal vi snakke sammen?
 • Skal vi samhandle i sanntid, slik at ny informasjon blir tilgjengelig med en gang, eller skal informasjon deles på ukentlig basis / annenhver uke?
 • Hvilken informasjon trenger dere? Trenger alle all informasjon til enhver tid, eller skal vi kun dele informasjon som er relevant for spesifikke fag?          

Sett dere sammen i forkant og legg en plan som alle er innforstått med, og følg den gjennom hele prosjekteringsfasen. Dersom andre disipliner tilkommer underveis i prosjektet, sett dem inn i planen og forsikre deg om at den er forstått.

På den måten sikrer dere at alle involverte forholder seg til en enhetlig fremdriftsplan, og at dere får levert det dere trenger til riktig tid.

4.     Automatiser manuelle oppgaver i BIM-verktøyet ditt

Bruker du Revit i dag, eller har vurdert å bruke programmet? Da finnes det allerede en haug med smarte funksjoner som forenkler store deler av de manuelle oppgavene som må løses.

Det finnes flere ulike add-ins til verktøyet som lar deg utføre jobben med noen få klikk. Her vil vi fokusere på noen funksjoner i Naviate Architecture for Revit, Symetris egenutviklede programvare og add-in til Revit:

 • MMI: I stedet for å klikke på ett objekt om gangen og skrive inn verdien manuelt, gjør verktøyet arbeidet for deg.

  Maler og familier i Naviate har allerede MMI-parameteren ferdig implementert i seg. Og for å fylle ut MMI-verdiene automatiserer Naviate-funksjoner dette slik at du gir alle bygningsdeler riktig MMI-verdi ved tre klikk.

 • IFC: Enten kan du klikke på “fil” og “eksport” og så kommer all informasjon ut. Ofte er dette altfor mye informasjon for mottakerne.

Eller så kan du bruke litt tid på å stille inn eksporten riktig helt i begynnelsen, og levere fra deg det som er relevant for alle mottakerne. Funksjonen er tilgjengelig i verktøyet, og hvis du har stilt den inn riktig i begynnelsen vil den vare gjennom hele prosjektets levetid. Når du skal levere IFC-en hver fredag trenger du dermed kun klikke på “publiser” og så er den klar.

Ved å gå for alternativ to kan vi garantere at du forenkler prosessen for deg selv, og kanskje til og med får en klem av de andre prosjektdeltakerne siden du leverer riktig informasjon. Vinn-vinn, eller hva?

 • BCF (Kommunikasjonsformatet mellom BIM-koordinator og dere): En BCF-funksjon ligger klar til bruk i verktøyet, og du slipper å installere noen tilleggsverktøy for å kunne benytte løsningen.
 • TFM: Ved å benytte en kombinasjon av arbeidsmetodikk og funksjoner, og setter det opp riktig helt i begynnelsen, vil du automagisk kunne generere de kodene som trengs - når de trengs.
 • Berike modellen med all annen påkrevd informasjon: Det er et sett med verktøy og funksjoner som gjør dette med et grensesnitt som er veldig enkelt å bruke, som du allerede kjenner til: Excel. Her kan du sette opp de bygningsdelene du skal kode eller fylle med info, og så gjøres det med en enkel copy/paste-løsning.

Dersom du ønsker å lære mer om smarte løsninger til å berike BIM-modellen din med riktig informasjon vil jeg anbefale deg å sjekke ut Naviates egen blogg.

Blogg

Autodesk Construction Cloud som samhandlingsplattform for byggeprosjekter

23 mai 2024

I en bransje hvor nøyaktighet og tidsstyring er avgjørende, gir Autodesk Construction Cloud (ACC) en løsning som endrer måten prosjektinformasjon deles og håndteres på tvers av forskjellige plattformer. ACC gjør det mulig for alle involverte å arbeide mer effektivt gjennom sin integrerte plattform og med overføring av data i realtid.

Lær mer
Blogg

Utforsk fremtiden med enlinjeskjema i Revit

22 april 2024

Det skjer stadig endringer i bygg- og anleggsindustrien, som krever stor nøyaktighet og effektivitet i prosjekteringen av elektriske systemer. Med Naviate Electrical håndterer du enlinjeskjemaer direkte i Revit og minimerer risikoen for kostbare feil under konstruksjonen.

Lær mer
Blogg

BÆREKRAFT SOM KONKURRANSEKRAFT

13 mars 2024

Symetri’s ledestjerne er ‘We challenge people to work smarter for a better future’, og i tråd med vår ledestjerne besluttet vi at vårt fokus fra 2021 skal være å bidra til å redusere CO2-utslipp, gjennom teknologi, prosesser og egne initiativ. 

Lær mer