Digital simulering reduserer kostnadene og ledetidene fra prosjektering til ferdig produkt hos EKOVENT

EKOVENT AB

Ved bruk av Simulation CFD fra Autodesk kan trykkfallet i et produkt raskt simuleres og verifiseres allerede tidlig i produktutviklingen – en funksjon som pleide å være både dyr og tidkrevende.

Med simulering kan man etterligne virkeligheten i et virtuelt miljø, der CAD-modellen er selve kjernen i prosessen. Det kan for eksempel være snakk om utviklingen av en digital prototype der sensorer skal plasseres ut i på et senere tidspunkt. I slike tilfeller forenkler visualisering arbeidet betydelig, siden brukeren kan visualisere den ferdige konstruksjonen lenge før den ferdigstilles.

"Trykkfall i en bygnings ventilasjonssystem er kostbart, både arbeids- og kostnadsmessig. For eiendomseiere er det svært viktig at bygningene er energieffektive, siden et lavere energiforbruk er bra for både lommeboken og miljøet. Med digital simulering har EKOVENT fått tilgang til en rekke effektive arbeidsforløp og funksjoner som vi savnet før. Med de nye programverktøyene kan vi teste og verifisere trykkfallet i et produkt allerede på et tidlig stadium, og vi kan enkelt prøve ut ulike varianter for å finne den optimale løsningen, sier Henrik Augustsson, en av ingeniørene som jobber med produktutvikling.

Fra sakte og dyrt til raskt og kostnadseffektivt

I flere år har EKOVENT ønsket å investere i et simuleringsprodukt, men kostnadene har virket avskrekkende. "Med Simulation CFD fra Autodesk havnet vi på et rimelig prisnivå", forklarer Henrik Augustsson.

Prosessen man brukte før var både dyr og tidkrevende. Først ble produktet designet ut fra beregninger basert på luftstrømmer og trykkfall. Deretter ble det lagd en prototype som ble sendt til Sveriges Tekniska Forskningsinstitut for testing, en lang og kostbar prosess. Resultatene ble evaluert når de kom tilbake, og i verste fall måtte man gjenta prosessen flere ganger helt til produktet oppfylte EKOVENTs spesifikasjoner. Nå utføres alle trykkfallssimuleringer digitalt, noe som sparer masse tid og penger.

Store økonomiske og miljømessige fordeler

Simuleringsfunksjonen kommer imidlertid ikke bare til nytte i selve produktutviklingen. Henrik Augustsson og kollegene hans bruker Autodesk Product Design Suite, der også Inventor er inkludert, og ser store muligheter for å optimere bedriftens eksisterende produkter. "Det er store økonomiske og miljømessige fordeler med å gjøre produktene mer energieffektive. La oss ta eiendomseiere som eksempel. De kan redusere størrelsen på vifter i ventilasjonsjonsanlegg, noe som har en positiv effekt på både driftskostnader og miljø. I tillegg kan vi optimere materialbruken ved produksjon av produkter. Ved å redusere mengden metall i et spjeld kan vi senke prisen samtidig som vi forbruker mindre ressurser, noe som også er positivt for miljøet."

Leverandør til Facebooks datasenter i Luleå

At bedriften gjør suksess fremgår av alle de spennende prosjektene som EKOVENT har designet og levert produkter til. Et av disse prosjektene er Facebooks datasenter i Luleå. Datasenteret er det største i sitt slag i Europa og er utformet for å håndtere trafikk fra verdens 800 millioner Facebook-brukere. Bygget omfatter 84 000 m2, som tilsvarer mer enn 11 fotballbaner, og de to 144 meter lange veggene er fylt med EKOVENT-produkter. Produktene suger ut varm luft og skaper et gunstig klima for alle datamaskinene som genererer varme inne i datasenteret.

Et annet velkjent prosjekt er Friends Arena, Sveriges nye nasjonalarena som rommer opptil 65 000 tilskuere. Taket kan åpnes og lukkes, slik at arenaen kan brukes til alle typer arrangementer året rundt, uansett vær. EKOVENT har levert brann-, røyk-, iris-, regulerings- og stengespjeld til anlegget.

Symetri bidrar med support og erfaring

For å lære seg å bruke simuleringsverktøyet har ingeniørene hos EKOVENT deltatt på kurs i regi av Symetri. Etter opplæringen har EKOVENT videreutviklet og forbedret arbeidsforløpene sine med hjelp fra Symetri, som alltid er interessert i å høre om kundenes fremdrift og bruk av de ulike programverktøyene.

BLI KONTAKTET AV OSS

Ved å fylle ut dette skjemaet, vil en av våre kolleger kontakte deg så snart som mulig.

Relaterte kundereferanser


Lynrask oppgradering av CAD-programvare med CQi

NIS Limited er et ingeniørfirma som leverer skreddersydde, praktiske konstruksjons- og produksjonsløsninger til et bredt spekter av kunder på ulike markeder. NIS tilbyr tjenester som omfatter blant annet aluminiumsveising, anlegg og utstyr for mek... Lære mer